Site-uri populare care au fost si chiar sunt blocate si acum in diferite tari din toata lumea

Wikipedia in Turcia. Turcia a blocat accesul la Wikipedia inca din 2017. Site-ul a fost blocat imediat dupa ce compania care detine Wikipedia, Wikimedia Foundation, a refuzat sa stearga niste articole care faceau referire la implicarea Turciei in sustinerea gruparilor teroriste implicate in razboiul civil sirian. Turcia a negat toate informatiile vehiculate si a condamnat Wikipedia pentru ca facea parte dintr-o campanie anti-Turcia.

Inainte de blocarea site-ului au fost si cativa utilizatori care au editat articolele si au sters tot ceea ce se referea la implicarea Turciei in sponsorizarea grupurilor teroriste. Editorii Wikipedia au restaurat informatiile sterse si au blocat articolul pentru a nu mai fi editat. Turcia a trimis cateva documente catre compania care detine Wikipedia pentru a dovedi ca toate informatiile la care se face referire sunt false. Wikipedia a refuzat in continuare sa editeze articolele si sa schimbe informatiile facand referire la politica sa editoriala. Potrivit Wikimedia Foundation orice editare pe Wikipedia este facuta doar de catre editori independenti. Wikipedia accepta articole publicate doar cu titlul de sursa. JW.org in Rusia. Un site apartinand unei grupari religioase este blocat in Rusia. Site-ul a fost blocat ca urmare a interzicerii Martorilor lui Jehova pe teritoriul Rusiei. Guvernul rus a luat masuri asupra bisericii asociate acestui cult religios pe cale cale legala. Unele articole de pe site au fost ascunse pentru a nu fi citite de utilizatori rusi, insa guvernul nu a incetat sa caute modalitati in care sa interzica acest cult in Rusia.

Autoritatile ruse se apara si spun ca au recurs la aceste masuri pentru ca se promova extremismul si ura, oamenii erau pusi in pericol, unii adepti ai cultului refuzau tratamente medicale. Site-ul a ramas interzis si cei care il detineau au fost nevoiti sa renunte la el.

Comentarii