10 lucruri de facut intr-o zi duminica

De cand ma stiu eu, nu mi-au placut duminicile. Nu as sti sa spun exact de ce… Mi s-a parut mereu ca duminica este o zi lipsita de viata si de orice fel de dinamism, o zi care – desi nu trebuie neaparat sa fie urat afara – este oarecum mohorata. Poate pentru ca in general sunt o persoana dinamica si nu imi place sa stau pur si simplu, fara sa fac nimic. Intr-un fel seamana putin cu zilele de sarbatoare: nu iti place moleseala cu care vin la pachet, dar nici nu poti face nimic sa le eviti. Iata de ce m-am decis sa fac din duminicile mele zile de relaxare, de odihna si mai ales de rasfat ca intr-un cocon. In cele ce urmeaza, asadar, o sa iti dezvalui cateva dintre cele mai fericite lucruri pe care le poti face intr-o duminica ploioasa, astfel incat sa iti alungi depresia zilei.

Trezeste-te tarziu! Duminica nu ai niciun motiv sa te trezesti dimineata, din punctul meu de vedere. Trebuie sa recuperezi orele de somn pierdute in timpul saptamanii, si de aceea, ce poate fi mai bun decat o dimineata in care sa dormi pana tarziu? Dupa mine, ar fi ideal sa renunti si la alergarea de dimineata sau la ora de sala, sa te odihnesti mai mult si sa profiti de pat, chiar pana la pranz, daca e necesar. Ia micul dejun sau brunch-ul! Odata ce te-ai trezit si te simti in forma perfecta, poti trece la actiune si sa pregatesti brunch-ul zilei. Dulce, sarat… totul este permis intr-o zi mohorata de duminica, cu unicul scop de a te relaxa! Mie imi place sa mananc un mic dejun aproape britanic, cu multe prajeli, oua, sunca, friganele, dar am si zile in care ador painea prajita cu unt si cu miere. Iar daca ma simt cu adevarat pofticioasa, pregatesc si cateva clatite cu Nutela. Vezi 10 episoade din serialul preferat! In cele mai proaste duminici si cele in care te simti complet fara chef sa te ridici din pat sau, si mai bine, cel mai putin dispusa sa faci ceva constructiv sau energic, ai sansa sa vezi cateva episoade din serialul preferat. Nu neaparat pe motiv de “depresie”, ci pur si simplu ca metoda de rasfat si sansa de a profita de singura zi in care iti permiti sa vezi toate episoadele pe care le-ai pierdut in timpul saptamanii.

Cuibareste-te intr-o patura moale! Ce poate fi mai bun decat sa te cuibaresti pe canapea, invelita intr-o patura moale, ca intr-un cocon, ca sa te incalzesti si sa te simti rasfatata? Cred ca este partea mea preferata dintr-o zi de duminica de rasfat! Ma asez confortabil pe canapea, invelita pana la gat si cu telecomanda in mana, gata de maratonul de seriale. Ia o gustare delicioasa! Da, am mancat tarziu, dar e urat afara si vremea ploioasa nu ne ajuta foarte mult. Asa ca pentru a continua rasfatul zic sa adaugam si o prajitura sau o placinta delicioasa, numai buna de mancat calda. Bea o ciocolata fierbinte!

Fie ca e un ceai, o cafea sau o ciocolata calda – favorita mea – bauturile fierbinti intr-o zi ploioasa sunt modul ideal de a te incalzi si acompaniamentul perfect pentru prajitura de care spuneam mai devreme. In plus, o bautura fierbinte stand in fata televizorului intr-o zi de rasfat este ideala pentru moral! Aprinde lumanari! Cand spui duminica ploioasa, de toamna sau nu neaparat, spui si intuneric. In cazul asta, pentru a spori impresia de rasfat intr-un cocon, pe care am dat-o acestei zile, cea mai buna idee este sa aprinzi cateva lumanari. Ideal ar fi sa fie si parfumate, cat mai dulce si mai aromat, astfel incat intreaga casa sa se umple de mirosuri delicioase. In plus, poti profita de ambianta cu lumina difuza din casa, pentru un plus de rasfat si fericire. Fa o cina buna! Duminica este probabil ziua in care avem cel mai mult timp liber. Ma surprind foarte des spunand ca mi-ar mai trebui cateva ore in fiecare zi pentru a face tot ce as vrea sa fac. De aceea, duminica imi place sa recuperez cate putin din timpul pierdut in timpul saptamanii pentru a face lucruri pe care nu am ocazia sa le fac in alte zile.

Imi place sa incerc mancaruri mai speciale duminica, si prajituri noi, si apoi sa ma bucur de aroma lor aparte. Cufunda-te in atmosfera unei carti! Printre lucrurile pe care nu am niciodata timp sa le fac – si sunt sigura ca nu mi se intampla asta numai mie – se afla si cititul. Mi-ar placea foarte mult sa pot sta cateva ore in pat sau pe canapea devorand o carte. Am, insa, doua carti care stau cuminti pe noptiera mea de cateva saptamani si pe care nu apuc deloc sa le duc mai departe de primele zece pagini, desi imi propun mereu sa o fac… iar timpul nu imi permite. Duminica cred, insa, ca e momentul potrivit pentru a face si asta! Culca-te devreme! Pentru a incheia o duminica perfecta de rasfat, nimic nu este mai binevenit decat sa te culci devreme, sperand ca vei incepe o noua saptamana cu un tonus perfect. Dupa ce iti termini, asadar, rutina de duminica seara, strecoara-te sub patura cu un film bun, o carte sau cu ceva muzica, ideala pentru a te destinde la maxim.

Poti chiar sa profiti sa faci un tur scurt pe retelele de socializare - chiar daca laptopul sau telefonul ar trebui interzise in dormitor -, si apoi stinge lumina pentru un somn lung si revigorant si o saptamana inceputa in forta! Un ultim sfat pe care mi-l permit: pentru a profita la maxim de ziua de duminica, ideal ar fi sa incerci sa faci toate treburile de prin casa, inclusiv cumparaturile, sambata sau putin cate putin, in masura timpului, in zilele saptamanii. Desigur ca nu vei putea avea in fiecare saptamana o duminica de rasfat, insa nu ar strica daca ai avea macar doua pe luna dedicate tie insati!

Comentarii