Cancerul de col uterin poate fi depistat usor daca suntem atenti la niste semnale clare

Cum barbatii se confrunta dupa o anumita varsta cu un cancer de prostata sau de colon, asa si femeile pot avea un tip comun de cancer, cancer col uterin. Cancerul de col uterin este intalnit foarte frecvent la femei, nu prea tine cont de varsta, chiar si in tinerete sau in adolescenta femeia poate sa aiba neplacuta surpriza sa primeasca acest diagnostic. In practica acest tip de cancer presupune aparitia unor celule care se tot inmultesc la nivelul cervixului, prima parte a uterului. Colul uterin este afectat de cancer si pentru ca zona respectiva este mereu supusa modificarilor in functie de menstruatia fiecarei femei.

Celulele din locul respectiv sufera mutatii, apar excrescente celulare si de acolo pana la un cancer col uterin nu mai e decat un pas. Cancerul de col uterin apare mai frecvent la femeile care fumeaza mult, la cele infectate cu HIV, la femeile care iau contraceptive si sunt si infectate cu HP. Poate avea insa si cauze genetice, anomalii genetice care s-au transmis la fat in timpul sarcinii. Cu toate ca nu are simptome clare la inceput, cancerul de col uterin se depisteaza simplu cu ajutorul testului Papanicolau. Cand deja avem simptome cancerul este declansat. Ce simptome trebuie sa ne trimita de urgenta la medic? Durerile mari in timpul actelor sexuale, secretiile vaginale anormale abundente, sangerari prea mari, modificari de ciclu menstrual, sangerarile la nivelul cervixului cand are loc actul sexual, indiferent de pozitia partenerilor.

Daca avem cancer in forma avansata simptomele includ si anemie, dureri pelviene, lombare, comunicarea anormala vagin-rect sau fistule vaginale, pierderi in greutate. Comportamentul sexual poate creste riscul aparitiei cancerului la nivelul colului uterin, asta insemnand acte sexuale neprotejate inca de la 18 ani, existenta unor parteneri sexuali multipli sau a unor parteneri care au mai multe partenere. Diagnosticarea impune testul Papanicolau, colposcopia, biopsia cervicala sau biopsia endocervicala. Ca tratament, cel mai bun e cel chirurgical, insotit de radioterapie sau chinioterapie.

Comentarii