CARE SUNT SEMNELE CE INDICA STRESUL?

In ziua de astazi o multime de oameni sufera de stress de aceea este foarte important sa stim cand se instaleaza stresul si mai ales de ce. Chiar daca nu stiati pana acum, chiar si mormaitul, clipitul excesiv, mancarimile si matreata fac parte din reactiile organismului la stres. Criza de stres ne poate lua prin surprindere insa este important sa actionam la timp. Cand munciti prea mult si nu aveti nici o zi libera, ar fi bines a va deconectati un pic de cotidian si sa va luati cateva zile libere. Fiti atenti la semnele vizibile ale stresului pentru a-l putea elimina cu desavarsire din viata dumneavoastra. Iata care ar putea fi semnele de alarma:

*CLIPITI EXCESIV Clipitul frecvent este o dovada clara ca simtim o presiune emotionala sau fizica. Cand suntem relaxati, tendinta de a clipi este mult mai mica decat in mod normal, respectiv de 15-30 de ori pe minut, insa la stres poate creste la 70 de ori pe minut. Reactia este numita efectul Nixon, dupa numele fostului presedinte al SUA Richard Nixon, al carui clipit crestea la niveluri suspecte in timpul scandalului Watergate.

*SCRASNITI DIN DINTI Este adevarat ca scrasnirea dintilor in timpul noptii este considerata un mod de eliberare a tensiunii. Totusi, inclestarea maxilarelor sau scrasnirea dintilor este o reactie recunoscuta la anxietate, iar majoritatea oamenilor care scrasnesc o fac fara sa stie, deoarece se intampla imediat dup ace adorm adanc. Insa daca acest lucru se agraveaza si apar semne ca faramitarea dintilor, sensibilitatea marita a danturii chiar si dureri ale muschilor maxilarelor, acest lucru nu trebuie trecut cu vederea.

*MATREATA Intr-adevar stresul declanseaza o serie de reactii neasteptate in fiziologia organismului, si apare un haos al sistemului imunitar. Parul si pielea dumneavoastra sunt printre primele locuri care arata existenta unei presiuni, astfel incat matreata excesiva este un semn vizibil al stresului. De asemenea, imunitatea slabita face ca matreata sa scape de sub control, sa inunde si sa irite capul. Pe masura ce celulele mor, se descompun si produc neplacutele particule albe.

*GURA USCATA Uneori avem impresia ca viata nu e corecta si ne joaca feste, in special cand se acumuleaza greutatile si ne este foarte greu sa trecem peste anumite obstacole. In aceste momente, in organism apare lipsa de fluide ce creeaza de fapt senzatia de uscaciune a gurii. Se observa deseori faptul ca stresul afecteaza si respiratia, in zilele in care suntem stresati, avem ceva apasator pe suflet, respiram mai scurt si mai superficial, ceea ce poate conduce la o respiratie mirositoare. De asemenea, apare si senzatia de greutate la inghitire, deoarece muschii gatului intra in spasme, ca efect secundar al stresului.

*PERFORMANTE SEXUALE SLABE Este foarte adevarat ca atunci cand sunteti foarte stresat, reactia organismului este sa puna supravietuirea inaintea placerii. Acest lucru afecteaza in mod negativ productia de estrogeni sau testosteron a organismului, care dau dorinta sexuala. *PIELEA IRITATA Pielea este foarte sensibila iar stresul emotional poate provoca adevarate dezastre la nivelul pielii deoarece presiunea duce la eliberarea histaminelor in sange. Asadar, poate aparea imediat senzatia de mancarime si urticarie, ceea ce nu este deloc placut. De asemenea, se considera ca anumite boli ale pielii, cum ar fi psoriazisul si eczema se agraveaza in conditii de stres.

*TRANSPIRATIA In momentele in care va aflati sub presiune emotionala, transpiratia devine mult mai abundenta, si urat mirositoare. Cand organismul este stresat, se mareste in mod considerabil ritmul cardiac, presiunea sangelui si rata respiratiei.

*STOMACUL DERANJAT Stresul afecteaza si reactiile biochimice si face ca adrenalina sa se ridice la cote maxime. Sistemul digestiv si cel imunitar se blocheaza temporar deoarece acesti hormoni ai stresului impiedica secretarea acizilor necesari in stomac pentru descompunerea alimentelor. Chiar si asa, de cele mai multe ori apare diareea, ca efect secundar.

*MORMAITUL Pare ciudat la ptima vedere insa este si adevarat faptul ca mormaitul si fluieratul pot fi caile naturale ale organismului de a iesi dintr-o situatie stresanta. Fluieratul apare in mod subconstient atunci cand sunteti stresat, in timp ce mormaitul stimuleaza partea dreapta a creierului si va poate ajuta sa va calmati. Mormaitul are efect si la copii, fiind unul dintre modurile cele mai eficiente de a scapa de stres pentru cei mici care se calmeaza singuri.

OBICEIURILE PROASTE Obiceiurile proate precum rosul unghiilor si rasucirea suvitelor de par sunt apar atunci cand suntem nervosi. De-a lungul timpului s-au desfasurat diferite studii care ne arata ca senzatia de a avea ceva in gura ne ofera o liniste aparte si siguranta, deprindere care am invatat-o inca de cand eram bebelusi. Asemenea obiceiuri anxioase nu sunt deloc placute pentru cei care le observa, in special intr-un loc public, dar partea buna este ca acestea pot declansa senzorii de calmare din sistemul nervos ce implicit dau senzatia de usurare.

Comentarii