NECESARUL ZILNIC DE CARBOHIDRATI


Necesarul zilnic de carbohidrati este reprezintat de procentajul de 45%-65% din consumul total de calorii intr-o zi. In acest fel, daca tineti un regim de 2000 de calorii pe zi, carbohidratii trebuie sa includa pana la 1300 de calorii. Acest lucru inseamna ca doza zilnica se incdreaza undeva intre 225 si 325 grame pe zi. In acest sens, trebuie sa fiti mai atenti atunci cand cumparati diverse produse alimentare din comert si sa tineti cont de aportul de amidon, fibre, alcooli din zahar si zaharuri adaugate. Nu uitati, ca in functie de sanatatea fiecaruia si necesitatile zilnice ale organismului, se recomanda stabilirea unei sedinte la nutritionist pentru stabilirea dietei specifice pentru fiecare in parte.

Beneficiile carbohidratilor constau in faptul ca acestia sunt absolut vitali pentru sanatatea noastra. Ei sunt principalii responsabili care ne furnizeaza energie pentru intreaga zi. De fapt, zaharul si amidonul sunt descompuse in zaharuri simple, in timpul digestiei si apoi sunt transformate in glucoza, care reprezinta materia prima de productie a energie. Foarte interesant tot acest procedeu care ne arata cum ajunge combustibulul, adica hrana sa fie transformata in energia de care avem atata nevoie pentru a functiona in parametri normali.


De asemenea, carbohidratii formeaza un zid de protectie impotriva imbolnavirilor. De-a lungul timpului s-a dovedit ca un consum sporit de cereale integrale si fibre alimentare reduc considerabil riscul diferitelor boli, cum ar fi: boli de inima, obezitate si chiar diabet de tip II. Trebuie sa avem in vedere ca fibrele sunt foarte importante pentru sanatatea digestiva a organismului, de aceea e necesar sa consum in fiecare zi cel putin o portie de fibre.

Putem sa avem control asupra greutatii noastre corporale daca decidem sa urmam o dieta bazata pe fructe, legume si cereale integrale. Acestea reprezinta surse pretioase de carbohidrati complexi, care ne ajuta in pierderea kilogramelor in plus si mentinerea greutatii optime.

Comentarii