Te simti obosit in timpul zilei? Poti evita oboseala daca eviti anumite lucruri dimineata


Sunt oameni care, desi dorm si 10 ore pe noapte si nu au probleme cu insomnia, pe parcursul zilei ajung sa nu mai aiba energie nici pentru o plimbare pana la chioscul din colt. Desi asociem oboseala de peste zi cu lipsa de somn specialistii ne spun ca ar trebui sa ne uitam in alta parte. Unde? La ce facem dimineata. Dimineata avem cel mai inalt nivel de energie, organismul are grija sa se refaca si sa ne permita sa o luam de la capat cand rasare soarele. Sunt o serie de greseli pe care cu totii le facem dimineata si care pot conduce la o stare de oboseala cronica pe parcursul zilei. Daca stim cum sa le evitam vom avea randament mai bun la locul de munca si ne vom simti mai bine pe parcursul zilei. Prima greseala facuta este amanarea ridicatului din pat cand suna odiosul ceas desteptator sau telefon.

La aceasta greseala se adauga statul cu ochii in telefoane sau in televizor, moment in care creierul crede ca e momentul sa dea iar shut down organismului si sa te trimita la culcare. Nici reprogramarea alarmei pentru inca 10 minute nu e buna, specialistii recomanda trezire imediata si ridicare din pat, mers la toaleta, spalat energic pe fata sau un dus cu apa nu foarte fierbinte. A doua greseala facuta este lipsa de hidratare inca de la prima ora. Daca dimineata va miroase gura urat si nu aveti carii sau nu mergeti la stomatolog mereu inseamna ca nu beti cata apa trebuie. In timpul somnului organismul continua sa functioneze si are grija sa distribuie lichide in tot corpul.

Cel mai bine este ca in fiecare dimineata sa ne spalam pe dinti imediat ce ne-am trezit, sa bem un pahar cu apa sau doua si sa evitam orice activitati stresante, sa evitam sa ne gandim imediat la ce vom face in ziua respectiva. Important este sa nu asteptam senzatia de sete pentru a consuma lichide, bem apa cat mai multa oriunde ne aflam, toaleta avem si acasa, si la locul de munca, rinichii si toate organele au nevoie mereu de apa, asta trebuie sa aveti mereu in cap. Alta greseala facuta este lipsa exercitiilor fizice dimineata. E bine sa mergem la sala pana sa ajungem la locul de munca, sa ajutam corpul sa functioneze normal de la prima ora, sa oxigenam bine creierul, sa avem cat mai multe endorfine in corp.

Oboseala apare si atunci cand petreci ore multe in birouri cu lumina artificiala, melatonina nu mai este tinuta in frau cu ajutorul luminii naturale si starea de somnolenta prelungita este continua. In pauze e bine sa iesim afara si sa stam la lumina naturala cat mai mult, sa ne miscam, pentru a avea eficienta cat mai mare la locul de munca. Sunt greseli banale pe care de multe ori nici nu le luam in seamna, nici nu stim ca le facem. Daca vom continua sa le ignoram putem sa ne trezim cu boli grave, putem sa ne trezim si cu reprosuri la locul de munca pentru ca nu putem tine pasul, organismul are si el de suferit pe termen lung, la fel si organele interne.

Comentarii