Silistea Gumesti, comuna Morometilor si al lui Marin Preda pe care trebuie sa o vizitezi cand treci prin zona


Nu departe de gara Balaci si la doar 40 de kilometri de Rosiorii de Vede, in judetul Teleorman, se afla poate cea mai celebra comuna din zona: Silistea Gumesti. Desi nu pare cu nimic diferita fata de alte comune din apropiere, in locul respectiv atmosfera pare a fi cu totul alta. 

Si e si firesc pentru ca vorbim de zona in care s-a nascut unul dintre cei mai cunoscuti scriitori contemporani, Marin Preda, dar si de un vechi sat care sta drept decor pentru actiunea din romanul „Morometii”.

De altfel comuna se afla pe traseul turistilor care trec prin zona si care vor sa viziteze obiective turistice din Romania cu o incarcatura culturala impresionanta.

Satul de dinaintea comunei este amintit inca din 1587, la inceput de secol 19 se numeste Silistea de Jos, iar dupa 1828 devine Silistea Grozi, de la haidul Grozea, unul din pandurii altei figuri celebre, Tudor Vladimirescu. Pe la 1835 in sat erau vreo 50 de case, mai tarziu va aparea si u sat nou, pozitionat chiar pe mosia Manastirii Glavacioc. 

Cand proprietarul mosieri Niculae Guma isi face simtita prezenta, denumirea comunei devine cea actuala, Silistea Gumesti. Comuna este impresionanta poate din pricina concentrarii de obiective turistice pe care o regasim cu precadere in aceasta zona. Avem in primul rand Centrul memorial Marin Preda, amenajat chiar in scoala unde a invatat scriitorul roman. 

In centru turistii pot vedea fotografii rare, documente si obiecte ce au apartinut lui Preda, exista si un muzeu dedicat lui Marin Preda. Insa popularitatea uriasa a comunei a venit dupa aparitia romanului „Morometii”.

Practic astazi turistii si oamenii de cultura fac referire la comuna ca la „satul Morometilor”, este posibil ca familia care a fost sursa de inspiratie pentru roman sa fi locuit aici. 

Casa memoriala Marin preda s-a inaugurat in 1982. Alaturi de Centrul Memorial, alt obiectiv care ar merita vizitat daca va aflati prin zona e si Manastirea Sf. Pantelimon, unde se manifesta plenar fenomenul Jalea Icoanelor-in 2004 martorii spuneau ca zeci de sfinti din icoane ar fi plans...

Pe langa manastire se mai pot vizita Conacul Fagaraseanu-Balaci cu o istorie foarte tumultoasa, Curtea Domneasca a lui Constantin Aga Balaceanu, Manastirea Sf. Fanurie. Pentru pasionatii de istorie si de arheologie exista situl arheologic de la Dobrotesti, castrul roman de la Rosiorii de Vede, Cetatea Cazacilor, diverse muzee tematice. 

Putin mai departe de comuna se afla si zone de agrement si Padurea Didesti-Neaga, numai buna de drumetii si de plimbari in aer curat. Iata doar cateva informatii interesante despre zona facuta celebra de scrierile lui Preda. 

Pentru cei care vor sa stie mai mult si sa ajunga mai repede in satul Morometilor, unul dintre cele mai frumoase obiective turistice din Romania si din zona respectiva CCMP Europroject in parteneriat cu Camera de Comert si Industrie Vratsa (CCI-Vratsa) si Camera de Comert si Industrie Ruse (CCI-Ruse) a pus la punct proiectul CBC Audio Travel Guide, oferind un ghid turistic audio complet pentru toti turistii interesati.

Disponibil online, pe site, printr-o aplicatie de mobil sau telefonic ghidul este in trei limbi, romana, bulgara, engleza, ofera varianta text si audio cu informatii actualizate, aplicatia are si GPS si harti interactive, notificari de apropiere si idei de trasee cat mai scurte spre obiective turistice din Romania si Bulgaria. 

Continutul acestui articol nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Uniunii Europene.




Comentarii