Mancatul de soia



In locul produselor din lapte sau din carne se poate consuma soia, mai sanatoasa si mai ecofriendly. Impactul productiei de soia pentru mediul inconjurator e devastator insa, conform unor studii recente. 

Boabele de soia nu se folosesc doar in produse de tipul inlocuitorilor de lapte. Se folosesc si pentru candele si sapun. Soia nu manacam doar noi, mananca si animalele, cam 80 de procente din productia globala de soia se duce in ferme. 

Pentru ca se cere foarte mult peste tot, soia trebuie sa fie cultivata pe suprafete foarte mari de teren. Din 2008 in Brazilia defrisarile nu au mai fost asa de multe, pentru ca s-a dat o lege ce interzicea depopularea padurilor. Doar in 2005 1.2 milioane de hectare cu soia au fost plantate in padurile braziliene distruse. 

Brazilia incearca sa impiedice si sclavia pe plantatiile e soia, pentru ca exista cerere mare si nevoie de forta de munca mai mereu, salariile trebuind sa fie cat mai mici pentru productie cat mai buna si profit. Alte practici includ si furtul de terenuri de catre cei mai bogati, multe familii fiind lasate fara o sursa de trai decenta.

Comentarii