Castiga suficient de bine romanii din UK?

Castigurile mai mari sunt cele care ii determina pe romani sa plece in strainatate. Dar sunt aceste castiguri chiar asa de mari. Potrivit unor statistici oficiale romanii care pleaca in Marea Britanie au asteptari cam mari in privinta salariilor ce le vor primi pe pamant britanic. Sunt multi romani in uk care castiga pe luna sub 2000 de lire pe membru de familie, o treime dintre ei traind cu sub 1000 lire pe lune de persoana. Ca sa va faceti o idee un salariu bunicel in Anglia e si de peste 30.000 de lire pe an, plata minima pe ora fiind de 6-10 lire.

Aceste castiguri se reflecta si in modul de viata al romanilor din Marea Britanie, acestia nu au bani sa isi cumpere o casa, nu indeplinesc conditiile pentru creditare. Asa ca multi romani stau in chirie cu anii, chiria e de cam 700-1000 de lire pe luna, insa poate depasi aceste sume daca e vorba de zone mai bune sau de locuinte mai spatioase, cu utilitati de calitate. De cele mai multe ori romanii nu stau singuri in chirie pentru ca nu isi permit acest lux, pot sta cu unul, doi sau chiar mai multi indivizi, depinzand de cat de mare e locuinta inchiriata. Sunt si romani in uk care aleg sa traiasca in regim de camping pentru ca nu prea au bani de chirie scumpa si vor sa trimita cate ceva si in tara. Salariile sunt mici pentru romani in comparatie cu cele pentru britanici, insa mai e o problema, romanii care ajung acolo nu au nici calificari dintre cele mai stralucite. Si pana la urma castiga romanii suficient cat sa traiasca in conditii mai bune ca in tara?

In cazurile fericite, da, in cazurile nefericite, cele mai multe, nu prea. Conditiile ajung sa fie poate mai rele decat in tara, insa speranta ca in viitor se va castiga mai bine si ca banii vor fi mai bine gestionati este ceea ce ii indeamna pe romani sa nu renunte la munca in Marea Britanie.

Comentarii