Hotele, o inventie care te scapa de mirosuri neplacute si de aburi in exces

Pana nu demult aerisirea in bucatarie se putea face doar prin deschiderea geamului. Mirosul de prajeala, de fripturi si de ceapa calita „dainuia” ore bune pana cand aerisirea era completa. Astazi aburul si mirosurile neplacute au un inamic de temut: hota. Un dispozitiv modern si usor de folosit si de montat, hota poate elimina rapid aburul si mirosurile din timpul gatitului, filtrele speciale elimina mirosurile neplacute si lasa un aer proaspat in bucatarie la finalul gatitului.

In functie de nevoile fiecarui bucatar exista hote traditionale conventionale si hote incorporabile in mobilierul de bucatarie. Hotele obisnuite se monteaza deasupra aragazului la distanta indicata, cele conventionale merg folosite in bucatarii mari, intrucat au si dimensiuni destul de maricele. In cazul unor hote incorporabile acestea ocupa loc putin, unele sunt si retractile, au parti mobile care se retrag cand nu e folosita hota. Hotele incorporabile sunt fie decorative, cu design elegant, speciale pentru o bucatarie moderna care vrea sa iasa in evidenta, tip insula, insa doar daca ai totul in centrul camerei-ea va acoperi toata suprafata de gatit si se monteaza agatata de tavan. Cea mai populara hota ramane insa cea telescopica, poate fi retractata pe segmente, se monteaza direct pe perete sau in dulapuri, hotele indiferent de tip trebuie sa acopere complet suprafata aragazului, distanta fata de ochiuri nu trebuie sa depaseasca pe verticala 70 cm.

Hotele puternice au doua motoare, filtrele pot fi usor de spalat sau se pot inlocui cand sunt pline de reziduuri, costurile difera in functie de producator si de caracteristici. Unele pot sa arunce aerul si aburii, mirosurile in afara, altele recircula aerul prin filtre de carbon si il purifica. Indiferent de modelel cumparate hotele vor trebui sa aiba putere mare de aspiratie a aburilor si a mirosurilor, nu trebuie sa fie prea grele, filtrele trebuie sa fie potrivite pentru gradul de utilizare a aragazului si trebuie schimbate ori de cate ori hota nu mai trage ca la inceput.

Comentarii