Cei mai fericiti oameni de pe planeta?

Noi suntem mereu in cautarea fericirii si cred ca este ceva normal, deoarece asta e starea de implinire pe care ne dorim sa o atingem in activitatile noastre zilnice, in relatiile noastre, calatorii si, in general, stil de viata. Desigur, fiecare interpreteaza fericirea in felul sau, asta e ceva individual, de aceea se spune ca nu exista o reteta universala pentru atingerea fericirii. Cu toate astea mi s-a parut foarte interesant un articol pe care l-am descoperit zilele trecute despre tarile in care traiesc cei mai fericiti oameni de pe planeta.


Cum e posibil asa ceva m-am intrebat eu. Si care sunt factorii care determina oamenii sa se simta mai mult sau mai putin fericiti? Este asta o intrebare pe care v-o puneti si voi? Exista un top 10 tari, facut de cei de la National Geographic, cu explicatii concrete de ce locuitorii din aceste state sunt mai fericiti decat altii. Topul este deschis de tara cu numarul 10 si aceasta este Suedia. Fiind o tara situata in partea nordica a Europei si ce-i adevarat, am mai auzit despre faptul ca nordicii sunt mult mai multumiti de stilul lor de viata. Secretul locuitorilor Elvetiei in atingerea fericirii este o anumita tehnica, de fapt, un sistem de luare a pauzelor in timpul serviciului, care se numeste “Fika”. La fiecare doua ore, angajatii fac o pauza de vreo 15 minute pentru a-si bea cafeaua si pentru a mai discuta, astfel sunt mai relaxati si se pot concentra mai usor. Eu zic ca este o tehnica foarte buna si ar putea fi aplicata si la noi cu usurinta, la sigur, efectele nu s-ar lasa asteptate. Urmatoarea tara in top este Australia. Pentru mine tara aceasta este o adevarata enigma, sincer, deoarece, in mod normal, sunt foarte putine stiri despre ce se intampla in tara aceasta, de fapt, pe continentul acesta. De ce oamenii din Australia sunt mai fericiti? Fiind un continent si o tara mai izolata, Australia este foarte curata. Locuitorii au o traditie veche pe care o respecta si care-i apropie - pasiunea pentru barbecue. Astfel ei organizeaza in mod constant petreceri la care se intalnesc, care pot fi gratuite. Noua Zeelanda se afla pe locul 8 in acest top. Este o tara foarte curata si are o lume animalica foarte diversa. Peisajele incantatoare, curatenia si diversitatea pe care o poate admira ochiul, cum ar putea toate astea sa nu te faca fericit?


Urmatoarea tara cu cei mai fericiti locuitori este Olanda. Probabil cunoasteti pasiunea olandezilor pentru mersul pe bicicleta. Mie personal asta mi se pare o cultura si o traditie care merita sa fie apreciata si merita sa fie preluata si de alte popoare. Avand activitate fizica zilnica si putand sa se bucure si de timpul frumos cand circula in fiecare zi cu bicicleta si nu in masina, locuitorii Olandei pot fi considerati, fara indoiala, foarte fericiti. In acest top, locul cu numarul sapte apartine Canadei. Fiind una dintre cele mai mari tari din lume, cu peisaje dintre cele mai diverse, cu parcuri mari si rezervatii, Canada nu este doar o tara foarte curata, dar si cu un stil de viata aparte a locuitorilor sai. Urmatoarea tara este Finlanda. Poate parea ciudat faptul ca locuitorii acestei tari unde este atat de frig pot fi si printre cei mai fericiti. Poate acest fapt se datoreaza saunelor atat de multe care pot fi gasite in aceasta tara. Norvegia si Islanda sunt urmatoarele state in top cu cei mai feritici locuitori. Sigur, privelistile de nedescris, natura atat de frumoasa, muntii, campiile, diversitatea animalelor si a plantelor sunt doar cateva dintre motivele locuitorilo acestor tari de a se simti fericiti. Elvetia este urmatoarea tara in care locuitorii se simt mai fericiti. Cum ai putea sa nu fii fericit cu atatea feluri de ciocolata? Se stie ca in Elvetia productia ciocolatei este o traditie de zeci de ani. Pe langa asta, locuitorii duc un mod sanatos de viata fac mult sport si au o alimentatie echilibrata. Tara cu cei mai fericiti locuitori este considerata a fi Danemarca. Aici este absolut gratuit atat invatamantul, cat si serviciile de sanatate.


Pe langa asta, oamenii sunt foarte primitori si ospitalieri, foarte deschisi unii cu ceilalti, de aceea, o vizita in Danemarca este o adverata placere. Nu pot sa afirm cu siguranta daca locul influenteaza fericirea noastra, dar cred ca putem sa lua din traditia fiecarei tari si sa aplicam si pentru fericirea noastra mici tehnici. Cum ar fi sa incepem sa ne bucuram de natura tarii noastre, sa mergem mai mult pe bicicleta si sa facem mai des pauze, pentru a fi mai productivi si mai creativi.

Comentarii