O reteta delicioasa pentru weekend

Daca nu ai planuri grandioase pentru acest weekend si ai mai mult timp liber sau daca pur si simplu ai chef sa gatesti ceva delicios, atunci aceasta reteta este pentru tine. Probabil, daca ai un program aglomerat tot restul saptamanii, nu prea ai timp sa stai la bucatarie. Fie ca esti un bucatar iscusit sau esti doar un incepator, poti sa incerci aceasta reteta de placinte, pe care o am inca de la bunica, cu care este imposibil sa dai gres si care mereu iti iese ca la carte. Am gatit astazi placinte cu dovleac. Da, da, cu dovleac. In primul rand trebuie sa te asiguri ca gasesti un dovleac bun. Eu iti recomand sa nu-l cumperi din magazin sau supermarket, cel mai bine ar fi sa tragi o fuga spre seara, cand te eliberezi, pe la targul oamenilor de la tara.

Acolo vei gasi dovleac din gradina, numai bun de folosit la gatit si la un pret foarte bun. Daca nu prea ai chef sa prepari aluatul, atunci cel mai bine ar fi sa treci pe la magazin si sa iei un aluat congelat. Mie imi place mult aluatul congelat. Este similar cu cel pregatit acasa, nu contine conservanti sau alte substante chimice, pur si simplu este mult mai eficient si comod de utilizat, mai ales cand nu ai chef sa pregatesti aluatul acasa si sa astepti pana este bun pentru placinte. Prin urmare, lasi aluatul undeva intr-o camera calduroasa, ca sa se decongeleze. Te rog eu, nu-l pune in cuptorul cu microunde, este foarte daunator, daca nu stiai asta, cauta sa te informezi mai mult si sa vezi cum schimba componenta alimentelor pe care le pui acolo. Intre timp, hai sa pregatim dovleacul. Trebui sa-l speli bine si sa dai prin razatoare miezul acestuia. Preferabil este sa folosesti o razatoare cu gauri mici ca sa se coaca mai repede. Dupa ce ai primit componenta necesara a dovleacului, il lasi sa se scurga zeama. Intre timp, sa ne apucam sa pregatim aluatul. De obicei, aluatul de magazin are o forma dreptunghiulara, de aceea il vom taia in patratele mici, cam de cinci centimetri o latura. Daca vrei sa folosesti aluat foietaj, atunci cel mai bine ar fi sa folosesti cate o foie, in care pui dovleac de-a lungul acesteaia, rasucind-o formezi un fel de tub. Dar sa revenim la aluatul clasic. Dupa ce ai taiat patratelele, pui in mijlocul lor cate o lingurita/o lingurita si jumatate de dovleac ras, deasupra presori o lingurita de zahar (stiu ca poate parea cam mult, dar altfel nu va fi dulce si nu iti va placea cum a iesit). Dupa asta, aduni cele patru capete ale patratelului si le presezi pentru a lipi aluatul. Astfel procedezi cu toate placintele. Ar trebui sa-ti iasa cam 20-25 din 1 kilogram de aluat. Dupa ce ai lipit toate placintele, le aranjezi in tava unsa prealabil cu ulei. Bate un ou si unge placintele, pentru a se coace mai bine. Le pui in cuptor pentru 45 de minute, la 220-250 de grade.

Acum poti sa te relaxezi, dar ai grija sa nu uiti de cuptor. Cand sunt gata, le scoti, ai putea sa le dai cu putin ulei (foarte putin) si sa presori zahar pudra deasupra, astfel vor arata bestial. Si…placintele pot fi servite. Le poti pune pe masa cu suc sau orice alta bautura, chiar si cu vine. Dupa aceeasi reteta poti face si placinte cu visine/cirese. Gatitul este mult mai usor decat pare, important este sa vrei si sa accepti provocarile. Pofta mare!

Comentarii