Ce anume te faci sa fii nefericit

Cu toate ca vedem fericirea ca pe un sentiment suprem, la care ajungem doar daca depunem un anumit efort, eu cred ca este mai mult decat posibil ca aceasta sa fie o perceptie gresita si ca, de fapt, fericirea este mult mai aproape si mult mai simplu de atins decat tindem noi sa credem. Mi se pare ca sunt niste lucruri mici pe care le facem zilnic si care ne influenteaza subconstientul si daca am reusi sa le schimbam, ne-am simti mult mai bine. Este vorba despre actiunile minore pe care le intreprindem si sunt sigura ca va veti regasi in multiple exemple pe care le voi da. Prima actiune care ne indeparteaza de la fericirea noastra si de la implinirea pe care ne-o dorim sunt regretele pentru ceea ce nu am facut.

Cine nu a zis macar o data ceva de genul: “Daca acum un an as fi facut….acum eram mai fericit” sau este posibil si mai grav, de exemplu “daca acum 10/15 ani as fi luat o alta decizie…”. Si am avut momente de acest gen si poate mai am uneori, insa ceea ce am inteles este faptul ca ele nu au niciun sens, absolut niciun sens, pentru ca aceste ganduri nu schimba nimic, ci doar te demoralizeaza. Stim cu totii foarte bine ca trecutul nu mai poate fi schimbat, de aceea, oare mai are vreun sens sa ne gandim la lucruri de genul “ce ar fi fost daca....”? Raspunsul sigur este ca nu, nu are absolut niciun sens, precum nu are niciun sens sa ne plangem de mila, deoarece ce s-a facut, s-a facut, putin probabil ca poate fi schimbat, dar ceea ce traiesti acum si ce vei trai in viitor poate fi schimbat. De aceea, de ce sa nu faci acum ceea ce ai fi vrut si ai fi putut sa faci acum un an sau 10? Evident ca poti sa faci, iti trebuie doar un pic de vointa si un pic de curaj.

Asa ca fa-o si nu mai sta sa te gandesti la lucruri care s-au intamplat sau care nu s-au intamplat, astfel nu vei fi mai aproape de fericirea ta. Un alt gand sau actiune care ne indeparteaza de implinirea noastra si de fericire, de altfel, este grija excesiva pentru viitor. Nu ma refer aici la planurile marete ce tin de viitor, ci la chestii minore, cum ar fi: sa mergi la o petrecere sau nu? ce se intampla daca cineva se supara? sau alte probleme minore de acest gen. Grija aceasta excesiva pentru viitor are o legatura directa si cu grija pentru ce cred sau ar putea sa creada ceilalti.

As avea o intrebare aici: de ce ti-ar pasa tie ce cred ceilalti? Acum serios, tu vrei sa fii fericit sau vrei sa traiesti toata viata cu gandul la ce ar putea altii sa creada despre tine? Cand o sa inveti sa nu te mai gandesti la chestii de acest gen, te vei simti mult mai liber si mult mai fericit. Daca vrei sa fii fericit si implinita, incepe sa te gandesti la tine si sa vezi ce este potrivit pentru tine, nu ce le-ar placea celorlalti. Un alt factor care ii opreste pe unii in atingerea fericirii sunt temerile excesive. Foarte multe temeri, legate de ceea ce se intampla in viata lor si legate de riscuri. Sunt oameni care prefera confortul pentru a nu risca si pentru a se simti bine incep sa inventeze tot felul de ipoteze despre ce ar putea sa se intample. La modul absurd, asta ar fi echivalent cu teama de a calatori cu avionul si decizia de a nu o mai face, deoarece presupune multe riscuri. Daca stai sa privesti totul din punctul asta de vedere, atunci intreaga viata este, de fapt, un risc si nu stii ce se poate intampla in urmatoarele 30 de secunde. De aceea, invata sa risti si incepe sa iubesti riscul! Un ultim aspect la care vreau sa atrag atentia sunt supararile vechi.

Multi oameni pastreaza supararile timp indelungat si ele nu il lasa in pace. Probabil, aceste suparari sunt unele dintre cele mai nocive instrumente in atingerea implinirii pe care ne-o dorim. Este adevarat ca unii oameni ne-au ranit candva, poate, foarte tare si avem motive intemeiate sa fim suparati, insa, odata cu trecerea timpului ar fi bine sa ne invatam sa uitam, sa iertam si sa ne gandim la implinirea si fericirea noastra.

Comentarii