Orasul mortal al visului american din Guyana

Cand un mic orasel a fost inaugurat in inima junglei din Guiana oamenii aveau toate motivele sa creada ca va fi un succes. Fondat de un om care credea in ajutorarea comunitatilor divizate rasial, oraselul urma sa fie locul in care americanii de toate culorile si etniile vor putea trai pe picior de egalitate. Egalitatea si iubirea frateasca urmau sa fie principiile pe baza carora comunitatea se va dezvolta. Fondatorul era Jim Jones, orasul era denumit Jonestown.

Ceea ce e ciudat despre acest oras nu e numai masacrul in care au murit 900 de oameni, dar si existenta unei utopii viabile. Pentru americanii divizati de diviziunea rasiala era un mod bun de ajunge la o impacare istorica. Peste 68% dintre locuitorii din Jonestown erau negri, procent mare pentru mijlocul anilor 1970. Pentru putinii supravituitori ai masacrului, orasul era, dupa spusele lor, un loc al sperantei, cel putin la inceput. Stilul socialist si ideea de sharing, de caring erau privite cu foarte multa deschidere. Dupa ce au iesit la iveala niste acuzatii legate de abuzarea copiilor de catre Jones, niste jurnalisti si un congresman s-au dus sa vada ce se intampla. Toti au fost ucisi.

La urma, toata lumea s-a sinucis la initiativa lui Jones, inghitind otrava puternica. In afara de 9/11 a fost singura data cand s-au pierdut vieti omenesti urias de multe dupa razboi. Multe utopii au fost sortite autodistrugerii, insa niciuna nu a sfarsit asa de tragic precum utopia din Jonestown.

Comentarii