Zebrele

Privind dungile in alb si negru de pe zebre e greu sa crezi ca au ceva de-a face cu camuflajul. Insa asta e explicatia unanim acceptata de toti cei care au intalnit macar o data o zebra. Cercetatorii au spulberat mitul camuflajului prin diverse studii facute, insa nu stim cu exactitate de ce zebrele au aceste dungi ciudate.

Mitul a aparut pentru ca noi privim zebrele din perspectiva noastra, dintr-un unghi pe care doar vederea umana il poate percepe. Pare sa aiba sens ca aceste culori confuze sa le ajute pe animale sa dispara pur si simplu in mediul lor natural. Aceste posibilitati nu se aplica si in cazul pradatorilor care le pot face rau oricand. Animalele care vaneaza zebrele, leii si hienele, pot sa gaseasca imediat zebrele chiar si daca e foarte multa lumina in jurul lor.

Pradatorii pot sa miroasa zebrele chiar inainte sa le poata vedea, asa ca scenariul legat de camuflaj nu prea se potriveste. Cercetatorii nu au gasit nici un avantaj social de a avea aceste dungi, insa s-ar putea ca dungile sa fie un scut impotriva intepaturilor de insecte.

Comentarii