Evolutii remarcabile, dar infricosatoare, ale inteligentei artificiale

Intr-un efort de a sigura granitele cu China si Rusia din punct de vedere al apararii militare strategice, Pentagonul a propus un buget de 12 miliarde de dolari americani pana la 15 miliarde de dolari americani pentru anul 2017. Armata americana stie bine ca pentru a fi mereu cu un pas inaintea dusmanilor trebuie sa stii cum sa folosesti inteligenta artificiala in favoarea ta.

Banii vor fi utilizati pentru dezvoltarea unor masinarii care vor invata cam tot ce prind foarte repede si pentru roboti autonomi, alaturi de alte forme de tehnologie moderna complexa. Nu va fi nimic surprinzator daca pe viitor pe campul de lupta vom vedea luptandu-se de zor roboti cu inteligenta artificiala. Folosirea inteligentei artificiale in razboaie ar salva mii de vieti umane, insa armele de ofensiva care gandesc si opereaza pe cont propriu sunt foarte riscante. Pot ucide militari, oameni nevinovati si potentiali dusmani fara sa stie sa faca o distinctie clara intre ei. Acest pericol real se doreste a fi evitat cu ajutorul a 1.000 de experti in inteligenta artificiala.

Ei au semnat o scrisoare deschisa pentru a preintampina utilizarea armelor cu inteligenta artificiala in armata sau pe campul de lupta. Din pacate, tehnologia avanseaza si nimic nu va opri inteligenta artificiala sa patrunda in toate domeniile.

Comentarii