Lucruri surprinzatoare gasite in spatiu

Alcool. Cativa nori uriasi de alcool au fost descoperiti in Calea Lactee si in jurul unor stele, cel mai mare dintre ei fiind suficient ca sa se produca 400 trilioane de trilioane de doze de bere. Alaturi de etanol s-au gasit si nori continand alcool metilic si vinilic. Cum se intampla cu toate lucrurile cool din spatiu, acesti nori sunt prea departe de noi ca sa ne putem folosi de ei. Si cu toate astea, existenta lor este foarte importanta pentru oamenii de stiinta insa nu din motivele la care va ganditi.

Alcoolul este un compus organic, asta insemnand ca are in compozitia sa materialele necesare pentru a sustine viata. Gasirea acestor molecule in jurul stelelor recent formate poate sa ne spuna clar cum a fost creeata lumea si cum a aparut viata in forma in care o vedem astazu. Un cocktail specific de molecule este necesar pentru crearea vietii complexe si acesti nori tocmai asta indica, cum au aparut aceste lanturi de reactii in forma lor naturala. Este remarcabil ca sistemul nostru solar nici macar nu are conditii ideale pentru replicarea acestor reactii. Sa insemne asta ca undeva acolo este o rasa mult mai avansata decat noi care stie deja cum sa „produca” viata chiar si in conditii asa de vitrege? Nu se stie, insa universul e un loc salbatic, ciudat, unde gasim de multe ori niste lucruri la care nici nu ne puteam gandi vreodata. pub Un muzeu de arta in miniatura. In 1969, o misiune secreta a zburat impreuna cu Apollo 12. Scopul sau era sa se transmita operele de arta ale lui Andy Warhol si ale altor cinci artisti pe Luna, creand astfel primul si singurul muzeu de arta extraterestru. Istoricii cred ca aceasta misiune a fost un succes, sustinand ca exista dovezi ca aceste opere se afla inca pe Luna dupa atatia ani. Totul a devenit si mai ciudat dupa ce unul dintre artistii implicati in aceasta conspiratie a iesit la iveala dupa ce un cip din ceramica a fost descoperit la o licitatie online in urma cu sase ani.

Ce era cu cipul? Un om de stiinta numit Fred Waldhauer a creat o opera de arta, pe care a reusit sa o micsoreze si sa o imprime pe cipuri din ceramica miniaturale. El era prieten cu un inginer de la NASA asa ca a reusit sa duca operele de arta pe Luna. Unul dintre oamenii care au facut parte din misiunea Apollo 12 a recunoscut ca inginerii reuseau sa strecoare niste piese micute cu semnificatie sentimentala pe modulele pentru calatoria lunara. Arta si stiinta au istorii distincte, insa au evoluat impreuna mereu. Muzeul de pe Luna este un exemplu ca arta a avut locul sau in cursa pentru cucerirea spatiului cunoscut, si ca ingeniozitatea de ambele parti a fost unul dintre scopurile omenirii moderne.

Comentarii