Mituri contestabile despre mancare pe care probabil ca le crezi

Bauturile energizante va dau energie. In ciuda numelui care va duce cu gandul la energie, bauturile care se lauda ca ne pot pune pe picioare nu au nici un fel de eficienta dovedita si nicidecum nu va dau surplusul de energie de care aveti mare nevoie. Cele mai multe bauturi energizante sunt niste mixuri de zahar mult si cofeina, cu taurina, ceea ce poate duce la aparitia unor boli de sange grave.

Altele contin guarana, o planta sud africana, o alta sursa de cofeina, fireste, dar si vitamina B sau ginseng, insa in cantitati mici asa ca impactul e zero. De vreme ce efectul taurinei asupra concentrarii si performantelor fizice ramane controversat, zaharul si cofeina raman niste ingrediente care s-ar putea sa-si faca treaba, dar nu si-o fac. Zaharul, intr-adevar, ne da un boost de energie, dar pentru scurt timp si apoi urmeaza o prabusire. Energia pe care o vei avea este doar de la propriul organism. Consumul excesiv de zahar este asociat cu probleme de greutate si alte probleme de sanatate. Cei care beau doua trei energizante pe zi consuma de pana la sase ori cantitea zilnica de zahar recomandata pentru adulti. Cafeina este mult mai eficienta si nici nu cauzeaza caderi bruste de energie dupa. Din nefericire, trebuie sa bei la cafeina pana cand dai pe afara ca sa ai energie sa poti continua ce ai de facut, de aceea se gaseste si in energizante. Asta e o problema pentru ca cofeina ajuta la recapatarea energiei prin blocarea receptorilor din creier care sunt raspunzatori de comandarea starii de somnolenta si moleseala. Aceste efecte pot sa dureze pana la 12 ore, asa ca mai multa cafeina inseamna si insomnie mai mare.

Pot sa mai apara si tensiunea arteriala crescuta si ritm cardiac mare. Daca bem multe bauturi energizante avem insomnie si crestere in greutate, so nu e deloc placut sa te bazezi pe ele. Pentru cine vrea sa aiba energie in plus trebuie sa-si schimbe dieta, sa faca exercitii fizice si sa doarma cata mai mult.

Comentarii