Panourile fotovoltaice ne pot ajuta sa scapam de problema energiei prea scumpe

Nu e niciun dubiu ca oamenii au nevoie de energie electrica pentru a putea sa-si desfasoare activitatile zilnice. Avem atatea gadgeturi, laptopuri, sisteme moderne audio incat fara energie electrica nu ne-am putea relaxa sau descurca la locul de munca ori atunci cand cautam o anumita adresa. Cea mai buna sursa de energie gratuita este Soarele, care ofera o putere de 86 petawatt, aproape de 6000 de ori mai multa energie electrica decat are nevoie populatia globala.

Cum noi, oamenii, avem deja o mare problema, nu prea mai avem resurse de unde sa luam si sa ne asiguram energie sau materie prima pentru producerea energiei, panourile fotovoltaice cu celule de calitate ar fi o solutie ideala pentru a putea avea si energie eco si mai ieftina decat cea data de companiile de electricitate. Eficienta conversiei energiei solare in energie electrica pentru panouri fotovoltaice este de pana la 40%, iar investitia in ele se amortizeaza in cinci ani. De obicei ele se plaseaza pe cladiri sau in apropierea lor si sunt expuse direct razelor solare, inmagazineaza energia in niste acumulatori de putere si o dau mai departe atunci cand avem mai mare nevoie de ea. Avem la dispozitie mai multe tipuri de panouri fotovoltaice, fiecare cu avantajele lui. Eficienta de conversie a panourilor cu siliciu cristalin este cea mai mare, fiind de pana la 180 W/mp, se pot instala pe acoperisuri si au randament foarte bun indiferent de zona in care va aflati, cu conditia sa nu exista umbra prea multa. Dupa ele mai putin eficiente sunt cele pe baza de CIS, adica indiu, seleniu si cupru si CIGS, galiu, seleniu, indiu, cupru, care au pana la 130 W/mp.

Pentru a folosi si mai inteligent panourile solare se pot lua cele de tip BIPV, integrate, care se pot pune foarte usor pe post de ferestre sau fatade. Sub aceste doua modele, dar foarte eficiente pentru o familie normala si o casa la tara sunt panourile cu silicu amorf, care au eficienta dovedita de pana la 90W/mp, fiind mai bune pentru zonele unde e lumina difuza si slaba. Daca vreti sa fiti si la moda puteti lua panouri fotovoltaice vizibil transparente, pe baza de polimeri, costurile de productie fiind foarte mici, de unde si pretul mai ieftin.

Comentarii