Detectoare de incendiu – aspecte generale

Detectoarele de incendiu sunt parte componenta a unui sistem de alarma antiincendiu. Sunt partea vizibila si cea mai importanta, aastfel ca nu trebuie sa se faca rabat de la calitate, nici macar atunci cand este vorba de alegerea cablurilor de legatura. De exemplu, un cablu JEHSTH asigura functionarea sistemelor pe o durata de 30 de minute sau de 90 de minute, in functie de varianta de cablu aleasa.

Detectoarele de incendiu sunt acele elemente vizibile, iar acest aspect este foarte important. Montarea lor trebuie sa se faca intr-o zona in care aceste detectoare sa nu fie obstructionate. De exemplu, se recomanda ca daca in dreptul unui detector se plaseaza un dulap, dinstanta intre cele doua obiecte sa fie de minim 30 cm. Sunt doua tipuri de detectoare, cele care functioneaza in mod continuu, sunt acele detectoare a carui LED de functionare sclipeste continuu si detectoare care se deschid singure la un anumit interval de timp. Daca se foloseste al doilea tip de detectoare, este recomandat ca intervalul de supraveghere sa nu fie foarte mare. Detectorul are un rol extrem de important intr-o instalatie de semnalizare antiincendiu, asa cum ii spune si numele, acest dispozitiv este cel care depisteaza pericolul de incendiu si semnalizeaza in consecinta. Se recomanda montarea unui dispozitiv performant, nu trebuie sa se faca economie tocmai cand vine vorba de dispozitivul care detecteaza incendiul. De asemenea, trebuie montat si un Jehsth, cablu E30 E90 pentru ca in caz de incendiu instalatia sa functioneze pentru o perioada mai lunga, acest tip de cablu rezistand pana la 90 de minute.

Este necesar un detector automat de incendiu care sa ofere stabilitate in timp, care sa necesite o intretinere limitata, care sa fie un dispozitiv la vedere, dar care in practica sa nu-si faca simtita prezenta. Trebuie sa dispuna de acel LED de semnalizare, dar sa nu fie foarte strident atunci cand e utilizat doar pentru a semnaliza ca instalatia e functionala. Exista si detectoare a carui LED functioneaza doar atunci cand detecteaza urme de fum.

Comentarii