Cafeaua - da sau nu?

Daca ar fi fost legal sa omori pe cineva in lipsa de cafea, cu siguranta eu as fi facut-o fara sa clipesc si fara nici o remuscare in vremurile in care am fost dependenta de asta. Probabil ca si in cazul altora, initial nu suportam cafeaua sub nici o forma. Mai tarziu, am inceput s-o beau pentru ca ieseam tot mai des inainte, dupa sau chair in timpul orelor de la liceu si habar n-aveam ce sa-mi iau. Nu m-am omorat cu sucurile niciodata, apa mai beam, insa de cele mai multe ori nu imi era sete, si atunci mai ramanea doar varianta cafelei.

De ce spun asta? Pentru ca in localul de langa scoala care semana cu o carciuma si unde se adunau toti din liceu cand chiuleau nu exista altceva in afara de apa, sucurile clasice, cafea la 3 lei si o vodka extrem de proasta. A, sau whiskey diluat cu apa. Si asa a inceput sa-mi placa. Cu mai mult lapte si mai putin zahar, nu foarte concentrata dar totusi sa aiba gust, cafeaua devenise bautura de la 6 dimineata. Un alt factor care a dus la dependenta mea a fost acela ca mama consuma cafea la greu si, vazand-o pe ea cum nu poate pur si simplu sa tina ochii deschisi in nicio dimineata pana nu ia o gura de cafea, am fost influentata fara sa vreau. Apoi am inceput sa lucrez ca freelancer.

Fiind ocupata cu trezitul la 5 ca sa ajung la prima ora, la 7, apoi programul obisnuit de scoala - cu cate un chiul ocazional - , teme sau invatat pentru BAC cand am ajuns pe-a XII-a si apoi cateva ore bune de lucru care uneori imi ocupau si noaptea, simteam ca nu pot rezista fara o gura de cafea. Avantajul? Cand simteam ca o sa pic, cafeaua intr-adevar ma revitaliza. Si sunt de parere ca este un lucru foarte bun sa luam o gura de cafea, nu foarte concentrata, bineinteles, ca sa ne revenim cand este nevoie neaparat sa fim treji. Dar in afara de asta, sa bei cafea doar pentru ca ai fost invitat la un local sau sa bei asa din obisnuinta este o prostie imensa. Pe termen lung, daca bei cafea constant doar asa, sa te afli in treaba, cafeina nu-si va mai face efectul. Si vei consuma tot mai multa. Si consumul in exces de cafeina dauneaza sanatatii organismului tau, cat si a psihicului. Convins ca nu va putea sta treaz fara cafea, creierul tau nu va mai fi functional la un moment-dat si vei sta la mana unei amarate de guri din bautura aia uneori amara.

Care-i rostul sa te complici? Nu am baut cafea si niciun fel de bautura care contine cafeina un an si doua luni pana sa-mi permit sa beau un frappe. Ajunsesem intr-un stadiu daunator pentru mine si trebuia sa ma opresc. Acum eu imi controlez propriul corp, asa cum ar trebui sa o faca toata lumea.

Comentarii