Creierul se simte mai bine daca citesti, mananci sanatos si dormi 7 ore noaptea

Creierul, ca si intreg organismul, intra incet, incet intr-un proces de imbatranire. Imbatranirea prematura este faza cea mai pacatoasa si apare la majoritatea celor trecuti de prima tinerete. Celulele creierului si neuronii incep sa nu mai functioneze, mor, nu mai poti sa fii stapan pe tine si incepi sa nu mai ai nici un randament. Din fericire, imbatranirea prematura poate fi prevenita prin comunicare activa fata in fata, citit carti care te pasioneaza despre ce subiecte preferi si mancare cat mai sanatoasa. Dar cel mai important, trebuie sa dormi pana la sapte ore pe noapte pentru a ajuta neuronii sa se refaca.

Excesul de emotii trebuie si el evitat pentru ca fiecare emotie puternica distruge cate putin creierul facandu-l sa se supraincinga si sa aiba o activitate crescuta, impulsuri nervoase foarte puternice. Interactiunea permanenta si regulata cu noile tehnologii este si ea periculoasa si trebuie evitata pentru ca omul si creierul sunt proiectati sa fie sociali, sa fie inconjurati de oameni, sa functioneze intr-un mediu populat si nu steril, vidat. Creierul imbatraneste de la 45 ani, de regula de la 60 de ani pentru majoritatea oamenilor, asa ca daca pana la acea varsta nu au exista niciunele dintre activitatile benefice descrise mai sus, imbatranirea prematura poate sa aiba efecte devastatoare asupra creierului. Dar nu numai stilul de viata poate sa duca imbatranirea prematura, ci si hipertensiunea arteriala, sedentarismul si obezitatea, fumatul si diabetul sau stresul si suprasolicitarea intelectuala, munca prea multa cu creierul tinut in priza 24 din 24.

Dintre cele mai comune semne ale imbatranirii premature a creierului amintim tulburarile de memorie aparute si la persoane tinere, atentie si concentrare aproape zero, epuizare si stari permanente depresive. Activitatea cerebrala depinde insa si de mostenirea genetica, de felul in care stim sa ne relaxam si de cat de mult suntem dispusi sa socializam natural si nu artificial. Asadar, ar fi cazul sa renuntati la tot ce tine de Internet si sa reveniti cu picioarele pe pamant, sa dedicati mai mult timp calatoriilor, plimbarilor, soaptelor de amor si discutiilor prelungite cu prietenii pe o terasa, la ceas de seara.

Comentarii