Vrei sa fii mai generos? Mananca cat de mult oua poti

Stim cat de bine ne-am simtit ultima data cand am dat dovada de generozitate. Lumea si-a schimbat parerea despre noi, noi ne-am simtit parca eliberati de o povara grea, iar cei carora le-am aratat generozitate ne-au zambit si ne-au multumit in sinea lor. Recent, oamenii de stiinta au descoperit un aliment care ne poate impulsiona sa devenim si mai generosi si sa facem si mai multe fapte bune. Banalul ou pe care-l mancam aproape zilnic fie fiert, fie prajit contine triptofan, substanta organica ce ne determina sa fim deosebit de generosi.

Olandezii au vazut cu ochii lor ce inseamna sa ai triptofan in organism: dupa ce au dat subiectilor echivalentul continutului din trei oua, au observat ca acestia au acceptat sa doneze si de trei ori mai multi bani pentru cauze nobile si foarte umane. Si in peste sau lapte se gaseste triptofan, dar nu asa de concentrat ca-n oua. Triptofanul acesta se transforma in organism in serotonina, ceea ce ne determina sa ne simtim foarte bine, in largul nostru si sa fim predispusi la gesturi care tradeaza generozitatea. Ideea din spatele acestei descoperiri este ca donatiile pentru diferite organizatii si cazuri care presupun cedarea unor sume de bani de buna voie pentru cauze umanitare s-ar mari foarte usor doar prin administrarea unor alimente si substante care genereaza serotonina in corp. Donatiile pot fi si de doua ori mai mari daca se administreaza cantitatea corecta de triptofan.

Vinovata ar fi totusi oxitocina, asa zisul hormon al atasamentului, iubirii, care apare in organismul feminin cand alapteaza sau cand intretine relatii sexuale cu partenerul. Si in creier, zona in care este asociata cu serotonina si cea care este asociata cu oxitocina sunt foarte apropiate, de unde si efectul puternic al administrari de triptofan.

Comentarii