E scump? Inseamna ca e foarte bun!

Romanii au un principiu sanatos si nu prea. Daca un produs costa mai mult decat altul, desi e la fel, atunci e musai sa-l cumpere pe cel mai scump. La fel se intampla si cu medicamentele. Cu toate ca au aceleasi substante active, dar producatori diferiti, romanii cumpara medicamentele cu preturi astronomice care au exact aceleasi efecte ca altele mai ieftine.

Nu trebuie sa ne fie rusine cu acest comportament si cu asteptarile noastre, pentru ca toti oamenii de pe glob au cam acelasi comportament cand vine vorba de medicamente si preturi. Pentru a testa asteptarile si comportamentul de consum, cercetatorii le-au comunicat la 12 pacienti ca au Parkinson si trebuie sa faca doua injectii, una dupa alta, dupa ce trec efectele primei injecti urmeaza a doua. In plus, pacientii au aflat ca injectiile sunt diferite, produse de fabrici diferite si cu preturi total diferite, unul mai scump decat altul. Desi li s-a comunicat ca au aceleasi efecte, cu toate ca sunt diferite ca pret, pacientii au reactionat mai bine la medicamentul mai scump decat la cel mai ieftin.

Reactia placebo poate fi controlata, insa e foarte greu de apreciat comportamentele de consum si asteptarile. Efectul placebo se remarca la cei care au Parkinson si asta pentru ca dopamina nu mai e la acelasi nivel la nivel cerebral. Pe de alta parte, sinteza hormonului este determinata de efectul placebo.

Comentarii