XBT Trading, expertul care-ti da sfaturile cele mai bune pentru obtinerea formularului A1

De la intrarea Romaniei in Uniunea Europeana muncitorii romani au avut sansa sa lucreze si in strainatate pe salarii mai bune si in mod legal. Din a doua jumatate a lui 2010, legislatia privind detasarea muncitorilor in U.E. a suferit modificari importante, in sensul ca formularul E 101 a fost inlocuit cu de acum celebrul formular a1.

Formularul A1 dovedea calitatea de asigurat a angajatului si-i permitea acestuia sa nu plateasca asigurarea si in tara lui, si in tara unde era detasat. Exista insa trei cazuri in care taxele se pot plati in si al coantumul din tara de unde pleaca angajatul, cea natala. Primul, cand exista deja in posesia angajatului acel formular a1, al doilea, se aplica muncitorilor transfrontalieri si al treilea celor care monteaza piese sau utilaje, dar fara ca perioada de montare sa depaseasca 8 (opt) zile. Legislatia U.E. e destul de stufoasa si de precisa in anumite privinte, dar are si multe „portite” pe care nu toata lumea le intelege si care pot sa transforme in cosmar orice sedere in strainatate. Vizati sunt angajatorii care pot sa fie acuzati ca isi trimit angajatii la munca ilegala sau ca fac trafic de persoane, cand nu este cazul. Orice firma romaneasca care vrea formular a1 portabil trebuie mai intai sa dovedeasca ca isi desfasoara activitatea in tara, sa isi asume obligatiile contractuale si sa respecte conditiile statului unde isi va trimite angajatii. Formularul A1 (fostul E 101) poate fi obtinut atat de angajatori, fie de lucratorii independenti, de la Casa Nationala de Pensii si alte Drepturi de Asigurari Sociale. Daca la angajatori lucrurile sunt mai simple – aveti toate datele disponibile pe http://www.xbt.ro/consultanta-detasare-ue/ - pentru lucratorii independenti lucrurile sunt un pic mai complicate.

Prin intermedierea XBT Trading, lucratorii independenti pot sa completeze mai usor dosarul si pot intelege exact „mersul” legislatiei europene in vigoare. Dosar care trebuie depus va contine urmatoarele: un certicat de atestare fiscala al P.F.A, adeverinta de la Casa Judeteana de Pensii privind stadiul de cotizare in ultimele 12 luni, certificatul de inregistrare si ultima situatie financiara a P.F.A, autorizatia sa, un certificat constatator, contractul dintre P.F.A si societatea straina unde va activa si nu in ultimul rand Cartea de Identitate a P.F.A. In 25 de zile lucratoare de la depunerea dosarului formularul A1 va fi eliberat si va putea fi folosit pentru detasare.

Comentarii