Utilizari ciudate ale sangelui

Lipici de carne. Lipiciul de carne sau transglutaminaza se foloseste in industria carnii de vita. Restaurantele si procesatorii de care au adesea bucati de care care nu prea se potrivesc asezarii in unitatile de prezentare. Ca sa para mai apetisante pentru cumparatori, bucatile de carne se leaga cu un fel de lipici din sange de porc sau vaca. Aceasta practica a starnit multe controverse, cu toate ca e destul de sigura fata de alte procedee industriale. Multi se tem ca isi vor incalca credintele religioase, de vreme ce lipiciul din sange de porc nu apare in meniu sau in lista de ingrediente.

Altii cred ca e o cale foarte proasta de a „marketa” un produs-mai rau e ca in centrul bucatii de carne „lipite” carnea ramane nepatrunsa cand e gatita. Sangele crabilor si coagulenul. Oamenii, niste pradatori feroce tind sa caute peste tot in jurul lor pentru a gasi ceva folositor pe care sa-l exploateze. Cu mult timp inainte, cineva s-a gandit sa testeze sangele crabilor sa vada daca e bun de ceva si asa o intreaga industrie s-a nascut peste noapte. O substanta chimica din sangele albastru al unei anumite specii de crabi are proprietati incredibile. Se numeste coagulen si poate localiza orice bacterie din sange, transformand-o intr-o substanta de consistenta gelului. Bacteria nu e distrusa in totalitate, insa devine inefectiva si ii este imposibil sa mai faca vreun rau organismului. In prezent, substanta e folosita pentru testarea medicamentelor inainte de a primi aprobarea oficiala si pentru asigurarea sterilitatii stimulatoarelor cardiace.

Industria ia sange de la jumatate de milion de crabi, ceea ce poate duce la o scadere a numarului acestora. Desi sunt lasati sa se intoarca in apa, femelele crab nu se mai imperecheaza dupa ce trec prin aceasta trauma a prelevarii sangelui. Ca sa se evite decimarea populatiei de crabi, oamenii de stiinta lucreaza deja la o versiune sintetica a sangelui de crab.

Comentarii