Conventii generale legate de invitatia la nunta

Invitatia pentru nunta are ca principal scop acela de a transmite invitatilor datele importante privitoare la eveniment. In general, o invitatie cuprinde numele celor doi soti, locul, data si ora la care va avea loc ceremonia religioasa (in general, cununia civila nu se trece pe invitatie), precum si locul si ora unde va avea loc obisnuita petrecere de nunta. Insa modul in care asternem pe hartie aceste informatii se leaga de cateva conventii mai degraba decat de „reguli”, carora - de-a lungul timpului - multi miri au fost nevoiti sa li se conformeze.

Una dintre primele conventii atunci cand vine vorba despre invitatii  nunta este legata de cei care anunta nunta. Daca viitorii miri sunt foarte tineri si aflati la inceput de drum si daca parintii sunt cei care organizeaza evenimentul atunci cei care vor lansa invitatia sunt parintii celor doi viiitori soti, cu o formula de tipul „Familiile Ionescu si Popescu sunt fericiti sa va invite la nunta copiilor lor, Mihai si Dana...”. Daca nunta este organizata de cei doi miri, atunci ei sunt cei care lanseaza invitatia, iar familiile lor pot fi sau nu mentionate mai in josul textului. Spre exemplu formula „Mihai si Dana, alaturi de nasii lor, dn. Ion si dna. Maria Vasilescu, si de parintii lor, fam. Ionescu si Popescu, va invita la...”. A doua conventie este legata de ordinea numelor celor doi viitori soti pe invitatie. Traditional, numele barbatului este cel care se trece primul pe invitatie pentru ca el este cel care va conduce familia. Insa, textele moderne pentru invitatii contin si formulari precum „Dana si Mihai, alaturi de..., va invita la...”, fie din dorinta femeii de a fi egala barbatului, fie dintr-o incercare de cavalerism usor fortat, fie pur si simplu din spirit de fronda fata de reguli considerate invechite.

O a treia conventie, si una destul de folosita in ultima perioada este alegerea de texte diferite pentru invitatie, in functie de categoriile de invitati carora li se adreseaza acestea. Astfel, se va opta pentru un text mai vesel si mai personal pentru rude apropiate si prieteni apropiati si pentru un text ceva mai clasic si formal pentru invitati ai parintilor, pentru eventuali parteneri de afaceri sau pentru sefi si rude mai indepartate. Daca se opteaza si pentru modele diferite de invitatii, unele dintre cele mai variate stiluri sunt disponibile la www.invitatiioriginale.ro.

Comentarii