Utilitati absolut necesare la casa

Pornind de la premiza ca oricine isi doreste sa stea la casa viseaza la un camin cu tot confortul, net superior tipului de confort de care are parte la bloc, trebuie sa fim rezonabili si sa recunoastem ca – daca nu vorbim despre case in Bucuresti – este greu sa gasim terenuri cu utilitati complete.

In general, cele mai multe dintre compromisurile care se fac in ceea ce priveste utilitatile pentru terenuri sunt cele privitoare la canalizare si apa curenta. Din fericire, acestea sunt si cele mai usor de rezolvat si cel mai ieftin in acelasi timp de rezolvat utilitati. In ceea ce priveste apa curenta problema acesteia se poate rezolva prin saparea unui put in curtea proprie, care fie cu un hidrofor, fie cu o pompa submersibila duc apa in casa cu presiune constanta, exact ca la bloc, fara nici un fel de neajuns. Pretul pentru un put va fi calculat in functie de adancimea pana la care se sapa, adica pana la panza freatica, dar in principiu costa undeva la 100 RON per metru sapat, in functie si de echipa cu care se lucreaza. Pe de alta parte, in ceea ce priveste canalizarea, problema este foarte usor de rezolvat cu fosa septica, o solutie extrem de utilizata de catre proprietarii de case.

Insa daca vorbim despre terenuri cu utilitati ceea ce este imperios necesar este bransamentul la reteaua electrica sau cel putin disponibilitatea acestei retele la teren, astfel incat bransamentul sa se poata face in orice moment. Cat despre reteaua de gaze, aceasta este in curs de extindere in multe zone, insa daca exista sau nu gaze pe un teren nou achizitionat aceasta nu este o problema atat de mare cata vreme beneficiati de energie electrica, iar cu ajutorul acesteia se poate folosi orice solutie de incalzire – de la incalzire prin pardoseala, pana la centrala electrica, panouri radiante sau alte solutii.

In alta ordine de idei, reteaua de cablu si internet ca si cea de telefonie sunt si ele necesare odata cu mutarea intr-o casa noua, insa acestea sunt usor rezolvabile caci exista multe zone care beneficiaza de aceste utilitati.

Comentarii