„Scari” stiintifice de masurare cu totul iesite din comun

Scara Kardashev. Scara Kardashev masoara cat de avansata este o civilizatie din punct de vedere tehnologic. Scara este teoretica si foarte speculativa, punand consumul de energie al unei intregi civiluizatii intr-o perspectiva cosmica. A fost propusa de astronomul rus Nikolai Kardashev si are trei categorii: Tipul I, Tipul II, Tipul III fac referire la nivelul de energie consumat de civilizatie si de stadiul colonizarii spatiului. In termeni usor de inteles, Tipul I presupune ca o anume civilizatie a atins stadium maxim de resurse consumate de pe planeta-mama, Tipul II din sistemul solar, Tipul III din galaxie; poate fi si Tipul IV din univers si Tipul V din universuri. Prin 2010, civilizatia umana se afla undeva pe la 0.72, Tipul I fiind atins prin 2100, Tipul II in 3100 si Tipul III de la 100.000 de mii de ani pana la 1 milion de ani.

Scara Pyruvate. Scara Pyruvate masoara usturimea, iuteala din ceapa si usturoi cu unitati ca um/gfw. Este denumita dupa acidul piruvic, acea substanta „rautacioasa” care ne face sa lacrimam de zici ca ne-au murit vreo zece rude. Ceapa are undeva la 8 puncte pe scara Pyruvate-tot ce e sub 5 e considerata ceapa dulce. Usturoiul e undeva pe la 9-10 puncte pe scara Pyruvate, depinzand de soi.
Scara Kinsey. Scara Kinsey descrie istoria sexuala a unei persoane sau episoade ale activitatii sexuale dintr-o anumita perioada. 0 inseamna exclusiv heterosexual, 6 inseamna exclusiv homosexual, iar 3 e o balanta perfecta intre heterosexual si homosexual, adica bisexual. Notata cu X este asexualitatea, atat la femei, cat si la barbati. Astazi, sexologistii considera ca scara Kinsey este prea simpla, pentru ca orientarea sexuala si identitatea sexuala sunt chestiuni foarte complexe.

Scara Forel-Ule. Nu se poate sa nu fi admirat macar o data albastrul marii, aquamarin-ul, sau verdele de smarald al oceanelor. Scara Forel-Ule determina culoarea apei si cat de multa „culoare” are apa respectiva. Metoda a fost pusa la punct de François-Alphonse Forel si perfectionata de catre Willi Ule. Cu ajutorul unor substante chimice anorganice se produce o paleta de culori numeroatata de la 00 la 21si apoi este comparata cu apa. Asa se determina cat de transparenta e apa si cat de puternica e activitatea biologica din apa. Discurile Secchi au fost create in 1865 de catre Pietro Angelo Secchi si masoara transparenta apei din oceanuri si lacuri. Discul e scufundat in apa si cand nu se mai vede inseamna ca nu mai exista transparenta. Pentru a evalua gradul de poluare al apei avem Scara Platinum-Cobalt conceputa de Allen Hazen.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu