Oameni simpli, despre care nu ai auzit, dar care sunt mari inventatori

Chester Carlson si Xerox-ul. Inventatorul xerografiei, Chester Carlson a dus o viata grea, incercand inca din copilarie sa-si intretina familia foarte saraca. In 1930, cand lucra pentru o companie care producea componente electronice, trebuia sa copieze documente foarte complicate de mana si asta l-a determinat sa gaseasca o cale sa faca aceste copii folosind chimicale uscate. A facut mai multe experimente acasa aplicand o incarcatura electrostatica asupra unei placi de metal acoperite cu sulf apoi expunand-o la lumina. In 1938, cand a pus placa de metal acoperita cu sulf, expusa incarcaturii electrostatice pe o bucata de lamela pentru microscop si a expus-o la lumina a facut primul pas spre xeroxul atat de util. A pus apoi o foaie si niste substanta colorata peste placa si a expus-o iar la lumina. In cinci ani el a perfectionat primul Xerox rudimentar. Pana in 1944, nimeni nu i-a vrut masinaria, insa dupa acest an, viitoarea companie Xerox a batut palma cu Chester, iar din 1961 compania a inceput sa faca profit iar el a devenit multimilionar.

Wiliam Addis si producerea pe scara larga a periutei de dinti. In 1770, Addis se afla intr-o inchisoare britanica pentru ca incitase la revolta un grup de oameni. Pentru ca nu era de acord cu metoda clasica de curatare a dintilor-o carpa cu funingine si sare, Wiliam a bagat niste peri din plastic printr-un os de animal, apoi i-a fixat cu lipici. La iesirea din inchisoare, a inceput propria afacere cu periute de dinti si a devenit un om bogat in doar cativa ani. In 1808, fiul sau a mostenit afacerea la moartea tatalui sau si chiar si astazi fabrica originala inca produce periute de dinti. De notat ca au existat si modele mai timpurii de periute de dinti in China, fabricate cu ajutorul parului de porc.

William Upjohn si pastilele care se dizolva in stomac. Nascut in Michigan, Upjohn a crescut in vremuri in care pacientii erau tratati cu prafuri si nu cu pastile. Prin 1880 insa a inventat o pastila care se dizolva foarte usor in stomac. In 1884 a facut si o masinarie care producea pastile pe scara larga iar din 1886 a inceput sa dezvolte o afacere foarte profitabila. In 1995, fabrica Upjohn a fuzionat cu elvetienii de la Pharmacia, cumparata de Pfizer in 2002.

Comentarii